onsdag 27 januari 2010

Patina

Jag har jobbat med en dansk reklambyrå i veckan och pratat mycket om Köpenhamn. Det slog mig då hur dåliga vi svenskar är på att låta saker åldras, allt renoveras, isoleras, förbättras, slängs, byts ut och målas om..orenoverade hus som det ovan går knappt att hitta i Stockholm längre. Kanske är det därför vintagetrenden slår så hårt hos oss nu...Vi saknar vår historia, sprickor och skavanker.

8 kommentarer:

Helena sa...

Kan inte annat än att hålla med! Bott i Belgien i flera år och saknar det ostrukturerade, lite slitna men vackra inredningarna. Här hemma ska allt vara det senaste och nyaste vilket gör att många svenska hus och lghter är enligt min mening totalt charmlösa och utan själ.

Anna M sa...

Håller verkligen med! Ofta är det dessutom så att man inte helt upptäcker charmen förren man ser det just på bild. Då kan det slå en hur fint det faktiskt är någonstans, trots slitage och skavanker som faktiskt ger mer pondus och personlighet än något annat. Anna x

Malin sa...

Det ligger nog något i det. Hellre låta gamla vackra byggnader av hög kvalitet åldras vackert än som i Sverige riva och bygga nytt. Än värre var det väl iofs på 60-80-talet. Hu! :-( Våra nybyggda snabbbyggen åldras då inte alls med samma värdighet. Tur att det finns vacker patina att njuta av på bild. :-)

grindsson sa...

Håller med. Jag tänker på när jag bodde på ett litet hak i San Sebastian, lite senromantik med rostade kringelkrangel på den franska balkongen. Ljuvligt och romantiskt. Skönt också att det inte blir så mycket oro som det blir här hemma om inte allt är helt perfekt.

Annelie sa...

Instämmer! Jag blir helt glad i kroppen när jag hittar eller ser gamla, bevarade saker eller miljöer. Det är nog ingen slump..!

Therese sa...

We need some soul in the streets of Stockholm. Agree!

Tingelings-Sofia sa...

Underbara bilder. Var kommer de vackra vita lamporna på bild 3 ifrån?

Anonym sa...

Instämmer helt!
Håller själv på att renovera en gammal butikslokal som tyvärr förstörts av renovering med plastfärg och rosa plastmattor.
Då finns det liksom tyvärr inget nött att spara...